Sähköopintojen ja lukion yhdistäminen: hyvä vai huono idea?

Teksti: Iiris Harju 

Ammattikoulu, lukio vai niiden yhdistelmä? Ella Herva ja Jatta Sieppi valitsivat vuosi sitten keväällä 2020 yhteishaussa lähtevänsä ammattilukioon. Molemmat heistä opiskelevat sähkö- ja automaatioalaa. 

“Valitsin kyseisen alan, sillä se vaikutti mielenkiintoiselta ja minulle sopivalta”, toteaa Jatta. 


Myös Ella kertoo valinneensa alan, koska oli jo pidemmän aikaa ollut kiinnostunut siitä. Ella jatkaa kertoen käyneensä Jatan kanssa yhdessä tutustumassa kyseiseen kouluun, jolloin päätös opiskelupaikasta vahvistui. Tämän jälkeen tytöt kävivät opon luona vielä tekemässä lopullisen valintansa. 


Jatta Sieppi (kuva: Ella Herva)

Edelleen kahden ammatillisen jakson jälkeen tytöt ovat iloisia valinnastaan, eikä katumusta ole ilmaantunut. Opiskelu sähköalalla ei ole kuitenkaan aina ollut helppoa:


“Varsinkin alussa oli hieman hankalaa yhdistää teoreettinen tieto käytännön työskentelyyn, mutta alkuun päästyäni se on tuntunut todella mukavalta", kertoo Jatta.


Ellakin samaistuu opiskelun haastavuuteen, mutta ei kadu opiskelemaan lähtöä:


"Olen tyytyväinen päätökseeni, enkä ole muuttanut mieltäni haasteista huolimatta.”


Ala on melko miesvoittoinen, mutta Ella ja Jatta eivät näe tätä ongelmana, ja uskovat löytävänsä itselleen mieluisan ammatin. Jatta kertoo, että alalla on todella monenlaisia työtehtäviä, joten jokaiselle on jotain, mistä pitää. 


Ammattikoulu ja sähköopinnot eroavat kuitenkin monella tapaa lukio-opinnoista, mikä on tyttöjen mieleen. 


Ammattikoulussa opiskelu on todella erilaista lukiossa opiskeluun verrattuna. Ammattikoulun opinnoissa tehdään huomattavasti enemmän käytännön harjoituksia, kun taas lukio-opinnot ovat todella teoriapainotteisia. Toki ammattikoulussakin on teoreettista opiskelua, joten sieltä lukioon siirtyminen ei ollut liian suuri muutos”,  kuvailee Ella.


Jatta kertoo, että ammattikoulussa teoriaa havainnollistetaan käytännön esimerkeillä, mikä helpottaa oppimista. Kirjoista opittua tietoa hyödynnetään työsalissa tehdyissä töissä.                                    


Ella Herva (kuva: Jatta Sieppi)

Onko ammattikoulun ja lukion yhdistäminen sitten ollut raskasta?


“Opiskelu tuntuu välillä kyllä melko raskaalta. On omalla tavallaan kuormittavaa vaihtaa parin kuukauden välein kokonaan koulua, kun luokkalaiset vaihtuvat ja koko opiskelusysteemi muuttuu. Itse kuitenkin ajattelen ammatti- ja lukio-opintojen vuorottelua todella positiivisena juttuna. Vaihtelu on todella virkistävää, ja seuraavalle jaksolle lähtee aina täynnä uutta opiskeluintoa. Sekä lukion että ammattiopintojen mahduttaminen neljään vuoteen tulee todennäköisesti tarkoittamaan melko kovaa opiskelutahtia, mutta eiköhän kaikesta selvitä”,  pohtii Jatta.


Ella ja Jatta kuitenkin molemmat kertovat ammattiopintojen olevan mieluisempia lukioon nähden:


“Ammattikoulussa pääsee tekemään käytännön töitä ja opiskelemaan monipuolisilla tavoilla, kun taas lukiossa enimmäkseen vain luetaan kirjoista ja tehdään koneilla tehtäviä”, myöntää Ella.


Näin ollen kolmen ja puolen vuoden päästä Ella ja Jatta valmistuvat lukiosta ja ammattikoulusta sekä saavat kolmoistutkinnon. Tämän jälkeen he siirtyvät seuraaviin opintoihin tai työelämään.
Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ylioppilasjuhla 29.8.2020

Rehtorin onnittelupuhe uusille ylioppilaille sekä ylioppilaan puhe

Hilpeä lukupäivä 80-luvun hengessä