Rehtorin onnittelupuhe uusille ylioppilaille sekä ylioppilaan puhe

Rehtorin onnittelupuhe uusille ylioppilaille

Hyvät Oukun uudet ylioppilaat, vanhemmat, juhlaväki ja opettajat, aloititte lukion sinä syksynä kun uusi Oukku syntyi. Meistä tuli iso ja joillekin vaikeasti hahmotettava koulu. Eritoten se oli vaikeaa Suomen tietotoimistolle eli STT:lle. STT:n tuottaman datan perusteella uutisointiin keväällä 2017, että Oukun opiskelijoiden tulostaso on romahtanut. Asia hämmensi meitä, kevään tuloksia lukiessa tunne oli ollut päinvastainen. Muutama opiskelijakin kävi kysymässä, mitä on tapahtunut. Selvitin asiaa - STT vertasi uuden Oukun kevään 130 ylioppilaan yo-tulosten keskiarvoa ainoastaan 90:n kolme vuotta aiemmin päivälukion aloittaneen opiskelijan peruskoulun keskiarvoihin. Aineistosta puuttuivat neljä vuotta aiemmin ammattilukion aloittaneiden peruskoulun keskiarvot. Matematiikan opettajien kanssa totesimme, että tässä on kaikki päin mäntyä ja jos jostakin on syytä olla huolissaan, niin merkittävän mediatalon tilastomatematiikan ymmärryksestä. Yhtä aikaa tiedän, että joka vuonna, uuden Oukun aikana, yo-tuloksemme ovat nousseet piirun verran ylöspäin. Ylitimme viime keväänä valtakunnan lukioiden keskiarvon ja tuon aseman säilytimme myös tänä syksynä. Minulle se riittää, sillä emme ole sisääntulokeskiarvoilla valikoitunut eliittikoulu, vaan koko ikäluokan monialainen ja moniarvoinen koulu. 

Olette hyvät tuloksenne itse tehneet, mutta iso merkitys on työhönsä sitoutuneella opettajakunnalla, henkilöstöllä ja valmentajilla. Oukusta on tänään helppo olla hyvällä tavalla ylpeä. Juuri päähäsi painamaa valkolakkia koristaa lyyra. Ylioppilaslakin lyyra ja maisteriksi vihittävän laakeriseppele ovat muodostuneet Suomessa yliopistosivistyksen tunnusmerkeiksi. Ne ovat perua kreikkalaisesta tarustosta, jossa Apollo oli musiikin, taiteiden, runouden ja auringon jumala. Ja Apollon tunnusmerkit olivat nuo lyyra ja laakeriseppele. Yksi suomen kielen ja kulttuurin varhaisista merkkihenkilöistä oli Eino Leino. 121 vuotta sitten, vuonna 1898 Leino kirjoitti runon Hymyilevä Apollo. Tuon runon säkeitä on sittemmin paljona siteerattu ja niihin on sävelletty lauluja, yhtenä viimeisistä Tuure Kilpeläinen. Tänään siteeraan Leinoa minäkin. 

Ensimmäinen lainaus:
Se talo, min portilla kilpi on:
"Tässä talossa tehdään työtä"
Se talo on pyhä ja pelvoton
ja pelkää ei se yötä.

Tämä ajatus sopii kouluumme. Osa ikäluokkanne opiskelijoista päivitti opojen kanssa nyt voimassa olevan Oukun etiketin. Etiketissä on avattu sitä, miten tahdomme koulussa työskennellä. Uusimmat opiskelijamme, kaksi ammattilukioryhmää, aloittivat koulunsa viime viikolla. Kehotin heitä lukemaan etiketin tarkasti ja ajatuksella, koska siihen on kirjoitettu Oukun DNA. Tähän juhlaan pääseminen on edellyttänyt työtä ja vaivannäköä, hyvä menestyminen eritoten. Tiedän, että kykenette jatkossa paljon enempäänkin. Säilyttäkää myönteinen asenne työhön, niin työn määrään kuin tapaan tehdä se laadukkaasti.

Toinen lainaus:
Oi, onnellinen, joka herättää
niitä voimia hyviä voisi!
Oi, ihmiset toistanne ymmärtäkää,
niin ette niin kovat oisi!

Lukio oli yksi vaihe tulevaisuutesi rakentamisessa. Elämä jatkuu, haasteet ympärilläsi uusiutuvat, sinä kasvat ja kehityt ihmisenä. Teistä jokaisella on mahdollisuus arvokkaisiin tekoihin ja hyvän elämän rakentamiseen. Saanan tulkitsemassa laulussa Minun Suomeni, on Oukun kevään 2004 ylioppilas Antti Tuiskun kynänjälkeä. En ole koskaan Anttia tavannut, mutta olen hänen aikaiselta opettaja Katilta kuullut, kuinka Antti loi ympärilleen iloa ja hyvää tunnelmaa koulussa. Yhtään Anttia väheksymättä, tuskin kukaan olisi hänen lukio-vuosinaan osannut ennustaa, millaisia lauluja hän on tekevä ja millaisen jalanjäljen hän tulee jättämään suomalaisen yhteiskunnan ilmapiiriin, omalla rohkealla ja rehellisellä työllään taiteilijana. Oukun pojasta kasvoi suunnannäyttäjä ja uudistaja. Teistä jokainen on oman elämänsä suunnannäyttäjä, ja teistä jokaisella on mahdollisuus rikkoa oman elämänne lasikattoja, toteuttaa haaveita ja voittaa pelkoja. Lukio on siihen hyvä kivijalka.

Kolmas lainaus:
Hyvät enkelit suojaavat työmiehen yön
ja nuorena, vankkana nousevi hän
taas uutehen päivähän.

Ikäni puolesta alan kuulua niihin harmaahapsisiin miehiin, joiden sanotaan ärsyyntyvän nuorempien ehdottomiin neuvoihin. Erityisesti 16-vuotias ruotsalaistyttö Greta on haastanut meitä ja antanut kasvot nuorten huolelle tulevaisuudesta. En osaa loukkaantua Gretan enkä hänen kanssakulkijoidensa kritiikistä, joka on kohdistunut erityisesti kansallisvaltioissa ja taloudessa valtaa käyttäviin ihmisiin ja jolle kritiikille on kiistatta perusteet olemassa. Tulevaisuus on teidän nuorten ja te kuljette muutoksen etujoukoissa. Otatte paikkanne yhteiskunnassa - työelämässä, tieteessä ja yhteisten asioiden hoitamisessa. Olkaa päättäväisiä ja kunnianhimoisia asioissa, jotka koette itsellenne tärkeiksi. Olkaa rohkeita ja vahvoja kuten olivat he, jotka meidän itsenäisyytemme kolmessa sodassa pelastivat. Muutos tarvitsee rohkeita edessä pystypäin kulkevia nuoria, Antin ja Gretan kaltaisia, teidän kaltaisia. Ennen koulusta eroamista esitän teille toivomuksen. Jos se askeliinne sopii, käykää koululla kertomassa kuulumisia opiskeluistanne ja elämästänne Oukulla vielä opiskeleville. Olette heille esikuvia, joita he innolla ja ihaillen kuuntelevat. Kiitoksena vierailusta koulu tarjoaa maukkaan koululounaan. Ja kuten Arska eilen muistutti, Oukku ohjaa ja Oukun puoleen voi kääntyä valmistumisenkin jälkeen ottaessanne seuraavaa askelta opinnoissa. Olemme siirtyneet elinikäisen oppimisen aikaan.

Hyvä kotiväki ja läheiset, onnittelut teille, jotka olette nuoren ylioppilaan koulunkäyntiä tukeneet ja sen mahdollistaneet. Hyvä nuori ylioppilas - olet juhlapäiväsi ansainnut. Tällaisia päiviä ei elämässä montaa kohdalle tule. Ota antaumuksella vastaan onnittelut, lahjat ja kaikki muu hyvä, mitä tänään sinulle suodaan. Kuuntele tarkkaan puheet, ja sitä tarkemmin, mitä pidemmällä elämän kokemuksella ne sinulle jaetaan. Oukun uudet ylioppilaat, toivotan teille hyvää juhlapäivää ja sen päälle 102:tta itsenäisyyspäivää! Olkoon matkanne turvallinen tästä eteenpäin.


Rovaniemellä 5.12.2019

Risto Kuoksa, rehtori




Ylioppilas Veera Salmelan puhe

Hyvät juhlavieraat, sekä uudet ylioppilaat. Tänään tämä meidän yhteinen lukiotaival virallisesti päättyy. Enpä olisi kolme ja puoli vuotta sitten uskonut että täällä sitä seistään lakki päässä, saatika täällä pömpelin takana mikin kanssa. Täällä sitä kuiten ollaan, 31 ylioppilasta jotka ovat selättäneet kaikki ytl:än, uuden opetussuunnitelman ja digitaalisten ylioppilaskokeiden haasteet. Tähän loppuu yhteinen matka, ja abitti-tikkujen päivittäminen. 

Siitä on kohta kolme ja puoli vuotta, kun kävelin ensimmäistä kertaa sisään näistä ovista. Rehtori kertoi uudesta ja mahtavasta Suur-Oukusta, joka yhdistää saman katon alle päivälukiolaiset, urheilulukiolaiset, ammattilukiolaiset sekä osan ammatillisesta koulutuksestakin. Ajatus kuulosti pelottavalta. Jälleen oltiin uuden alun edessä. En varmasti ollut ainoa joka pohti, löytääkö sitä luokkiin ja saako yhtään kavereita. Yksinään täällä ei kuitenkaan ole tarvinut vaeltaa vaan tämän katon alta on löytynyt paljon uusia ystäviä, ja toivon että vaikka tiemme nyt eroavat niin pidetään yhteyttä vielä pitkään. 

Vaikka lukiossa opiskelu ei aina ruusuilla tanssimista ollut, mahtui näihin vuosiin myös paljon hyviä hetkiä. Parhaiten mieleen ovat jääneet tietenkin vanhojentanssit, lukupäivä ja penkkarit. Eiköhän se aika kultaa muistot vielä koeviikoistakin. 

Kavereiden lisäksi valtavan suuri kiitos kuuluu myös kotiväelle. Jotakin on selvästi silläkin puolella tehty oikein, sillä nyt kasvatuksenne tulos istuu täällä rivissä valkolakit päässä. Kiitos kaikesta tuesta ja kannustuksesta. Ilman teitä me täällä tuskin oltaisiin.

Nyt kun kiittelemään alettiin, täytyy muistaa myös koulun henkilökuntaa: kiitokset opettajille hyvästä opetuksesta. Vaikkei tietoa kuulemma voikaan ämpärillä päähän kaataa, on se myös teidän ansiota ettei tämäkään pää ole ihan pelkkä hattuteline. Kiitokset myös opoille ammattitaitoisesta työstänne. Teiltä on aina löytynyt kannustavia sanoja ja uskoa meihin sellaisinakin hetkinä kun vaikealta on tuntunut. Kiitokset rehtorille, joka on pitänyt yllä järjestystä ja lukuisissa wilma-viesteissä muistuttanut luokkien ruokailu järjestyksestä, sekä kiitokset myös ruokalan väelle, joka on tehnyt niin hyvää ruokaa, että olemme sen ruokailun porrastuksen välillä unohtaneetkin ja juosseet kaikki kerralla syömään. 

Lukiossa opiskelu ei ole pelkästään matemaattisia kaavoja tai ruotsin verbien taivuttamista. Nämä vuodet ovat vieneet meitä lähemmäs aikuisuutta, olemme oppineet kärsivällisyyttä, omatoimisuutta ja mikä tärkeintä - sen ettei helpolla saa luovuttaa. Olemme saaneet lisää vastuuta eikä kukaan ole ollut samalla lailla kaitsemassa kuin peruskoulussa. Asioista on pitänyt itse ottaa selvää, eikä tiellä koulumenestykseen ole saanut mitään ilmaiseksi. Vaikka ajatus Suur-Oukusta aluksi pelotti, nyt edessämme on sen tulos. Saman katon alta valmistuu monen alan osaajia, ja olen varma että mikäli jatketaan samaa rataa tulemme menestymään myös tulevaisuudessa, oli sitten luvassa urheilua, töitä tai jatko-opiskelua. Nyt uurastus on saatu päätökseen ja me ollaan juhlamme ansainneet. 

Ja nyt kun ollaan vanhoja ja viisaita ylioppineita, saa varmaan hyvällä omallatunnolla neuvoa nuorempia? Vinkkinä teille, tulevien vuosien ylioppilaat - älkää luovuttako. Kun menee oman mukavuusalueensa ulkopuolelle, voi oppia ja saavuttaa paljon. Kannustakaa toisianne ja tehkää töitä tavoitteiden eteen, sillä nyt, itsensä ja kaikki haasteet voittaneena ei voisi paljon paremmalta tuntua. 

Kiitos.  



Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ylioppilasjuhla 29.8.2020

Hilpeä lukupäivä 80-luvun hengessä