Abin kantaaottava teksti mielenterveysongelmista

 


Mielenterveysongelmien romantisointi

Mielenterveysongelmat ovat nousseet parrasvaloihin vasta viimeisten vuosikymmenten aikana. Sanat kuten masennus tai kaksisuuntainen mielialahäiriö eivät herätä paheksuntaa niiden päästessä ilmoille ja tabu samantyyppisten asioiden ympäriltä on hälvennyt. Olemme kuitenkin tällä hetkellä matkalla liian syvälle mielenterveysongelmien hyväksynnän päätyyn ja sille on jouduttu kehittämään oma termi; mielenterveysongelmien romantisointi. 

Artistit kuten Lana Del Rey tai Billie Eilish luovat musiikkia, jossa ajatuksia itsemurhasta tai itsensä vahingoittamisesta heitellään pitkin poikin kappaletta. Vaikutusalttiit nuoret yhdistävät siis jo nuoresta iästä lähtien artistien laulaman musiikin heidän kauniisiin kasvoihinsa, joka luo heille täysin vääränlaisen kuvan sairauksien oikeista ongelmista. Mielestäni se on jopa vähentänyt mielenterveysongelmien vakavuutta ja masennustakaan ei esimerkiksi nähdä enää vakavana ongelmana, jonka seurauksena henkilö voi lopettaa normaalit elämiseen tarvittavat asiat kuten syömisen tai nukkumisen. 

TikTok on nykypäivänä suosituin sosiaalinen media ja sen käyttäjämäärä ylsi viime vuonna yhteen miljardiin, joka osoittaa sen sisällön kantavuutta ja uuden materiaalin nopeaa leviämistä. Uudeksi trendiksi TikTokissa, ovat nousseet sisällöntuottajat jotka tekevät pilkkaa omasta mielenterveysongelmastaan ja näyttävät sen helpompia puolia. He putoavatkin sairautensa spektrumissa korkean toimintakyvyn säilyttävien puolelle ja pystyvät edelleen normaalielämään ongelmistaan huolimatta. Monesti tämänlaiset sisällöntuottajat keräävät paljon seuraajia ja kuuluisuutta ympärilleen hauskoilla vitseillään eivätkä itsekään ymmärrä minkälaisen kuvan he luovat muille samasta sairaudesta kärsiville. Monesti vakavemmista mielenterveysongelmista kärsivät näkevät tuottajien luoman sisällön ja hämmentyvät heidän sairautensa ollessa huomattavasti erilaisempaa ja luulevat heissä olevan jotain vikaa. 

Tietenkään hyvin toimintakykyisten mielenterveysongelmista kärsivien ihmisten ei pidä lopettaa luomasta sisältöään, sillä on tärkeää nähdä näiden sairauksien jokainen puoli. Heidän pitäisi kuitenkin tuoda esille sairautensa vakavempiakin puolia. Kuitenkin julkkisten ja pop-kulttuurin suurempien vaikuttajien kuten artistien pitäisi lopettaa asioiden romantisointi kokonaan ja keskittyä enemmän terveellisiin tapoihin tuoda asioitaan esille nuorelle yleisölleen.


Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ylioppilasjuhla 29.8.2020

Rehtorin onnittelupuhe uusille ylioppilaille sekä ylioppilaan puhe

Hilpeä lukupäivä 80-luvun hengessä