Minä haluan olla rauhassa keskinkertainen

Kirjoitusten tulokset julkaistaan parin päivän sisällä. Jokaisella on jonkin näköinen haju siitä, mihin suuntaan mahdollisesti menee. Kesä ja syksy on taottu sitä tekstiä päähän ja kovan työn tulos palkitaan vihdoin. Joku saa sen ällän, toinen magnan ja kolmaskin pääsi läpi. Tyytyväisiä varmasti kaikki. Lakki tulossa. 

Paitsi että. Tulosten julkistamisessa on haittapuolensa. Media on haukkana valmis selvittämään, kuka menestyi parhaiten. Joka kerta muistetaan varmasti uutisoida siitä supersuorittajasta, ylioppilaiden kuninkaallisesta,  joka kirjoitti Suomen ennätysmäärän tai ainakin saman verran älliä. Samaan aikaan hän varmasti pyörittää menestyvää yritystä ja ehtii harrastaakin vähintään viittä eri lajia. Kerrassaan täydellinen ihminen. 

Mutta minä haluan olla rauhassa keskinkertainen. Minä en halua törmätä otsikoihin jossa kerrotaan että joku on taas ollut minua parempi. Onneksi olkoon hänelle, mutta ei minun tarvitse tietää. Olin niin kauan tyytyväinen omiin tuloksiini, kunnes taas julkistettiin ne 10 ällän ylioppilaat. Kyllä minäkin tein töitä. Niin paljon kuin osasin ja pystyin. Minua ei ole kuitenkaan luotu istumaan tuntitolkulla tankkaamaassa päähäni erilaisia aihealueita, enkä myöskään sen takia haluaisi luopua sosiaalisesta elämästäni.

Mediassa ja muualla ollaan yhä enenevässä määrin huolissaan nuorten mielenterveydestä ja siitä miten nykyaikana paineet ovat liian kovat. Ovathan ne kovat, kun jotenkin tuntuu siltä, että kymmenen ällän ylioppilaita korostetaan ja heidän ajatellaan olevan yhteiskuntamme ylpeys ja selkäranka. Vähemmästäkin tulee olo, ettei eximialla, magnalla tai muillakaan ole mitään merkitystä, jos ällää ei tullut. 

Kymmenen ällän ylioppilaita pusketaan ulos joka kevät ja syksy. Ei heistä tarvitse koko valtakunnalle toitottaa. Yhtä arvokkaita ovat ne ylioppilaat, jotka valmistuivat näennäisesti heikommilla tuloksilla. Jos nyt julkaistavien arvosanojen yhteydessä näen niistä uutisointia, haluan sen olevan jotain muuta kuin ällillä leveilemistä. Keskinkertaisuus kunniaan. Siispä: olkaa tyytyväisiä, vaikka ällää ei tullutkaan. Ja tekin jotka saitte ällän, olkaa tekin tyytyväisiä. Ollaan kaikki tyytyväisiä. Ei niihin kokeisiin turhaan luettu.


A. Niemi

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ounasvaaran lukion lakkiaiset 4.6.2022

Ounasvaaran lukion lakkiaiset 5.6.2021

Syksyn lakkiais- ja itsenäisyyspäivän juhla 3.12.2021