Liian vanha uudelle liikuntaharrastukselle?

Jo pitkään olen yrittänyt löytää itselleni sopivaa ryhmäliikuntaharrastusta. Harrastuksia Rovaniemen kokoiselta paikkakunnalla löytyy kyllä: on futista, tanssia ja monia muitakin lajeja. Mutta se, minkä ikäiselle uuden liikuntaharrastuksen aloittaminen on mahdollista, on asia erikseen. Liikunta on tärkeää, ja siksi kaikilla pitäisi olla mahdollisuus mielekkään urheiluharrastuksen aloittamiseen. Erityisesti 15-20-vuotiaiden ikähaarukassa uuden ryhmäliikuntaharrastuksen saaminen voi kuitenkin olla erittäin hankalaa. 

Syksyisin liikuntaryhmiä starttaa vaikka millä mitalla, mutta monet liikuntaseurat ovat täynnä ainoastaan tavoitteellisia ja kilpailuorientoituneita, jo käynnissä olevia ryhmiä. Ryhmien nuoret ovat harrastaneet lajiaan useiden vuosien ajan, ja hyppääminen mukaan ilman aiempaa kokemusta olisi lähes mahdotonta. Alkeisryhmät on suunnattu ala-asteikäisille ja seuraava mahdollisuus perusteiden opetteluun saadaan vasta aikuisten ryhmissä. Näin harrastusta kipeimmin kaipaavat, keski- ja myöhäisnuoruutta läpikäyvät jätetään huomiotta.

Joitain vaihtoehtoja tietenkin löytyy, kuten esimerkiksi siirtyminen 35 vuotta vanhempia naisia pursuaviin jumpparyhmiin, joissa mukavan liikunnan ohessa pureudutaan perhe-elämän salaisuuksiin ja jaetaan toinen toistaan loistavampia ruokaohjeita. Tämä ei kuitenkaan välttämättä ole sitä, mitä nuori harrastukseltaan kaipaa. Näethän, liikunnan kuuluisi olla myös sosiaalisesti palkitsevaa. 

Liikunta on yksi elämän perustarpeista ja sillä on monia hyötyvaikutuksia nuoren elämään. Tulevaisuuteen säilyvä liikunnallinen elämäntapa luodaankin juuri aikuisuuden kynnyksellä ja silloin aloitettu harrastus voi säilyä läpi elämän. Niinpä olisi äärimmäisen tärkeää kehittää enemmän liikuntaryhmiä, joissa harrastamisen voivat aloittaa muutkin kuin pelkästään tenavat tai esiteinit. Maiju Salmikivi

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ounasvaaran lukion lakkiaiset 4.6.2022

Ounasvaaran lukion lakkiaiset 5.6.2021

Syksyn lakkiais- ja itsenäisyyspäivän juhla 3.12.2021