Kuuluisiko naisenkin olla asevelvollinen?

Suomi tunnetaan maailmalla hyvin voivana hyvinvointiyhteiskuntana sekä turvallisena ja tasa-arvoisena maana. Suomi on ollut ensimmäinen Eurooppalainen maa, joka on antanut naisille äänioikeuden. Nykyään Suomessa pyritään tasa-arvoistamaan sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen asemaa. Meillä on kuitenkin yksi asia, joka rikkoo tasa-arvoa ajavan maan asemaa. Vain miehillä on Suomessa pakollinen asevelvollisuus. 

Asevelvollisuudella on pitkät perinteet Suomessa, minkä johdosta pakollinen asevelvollisuus koskee edelleen vain miehiä. Elisabeth Reinin ollessa Suomen puolustusministeri laadittiin esitys naisten vapaaehtoisesta asepalveluksesta. Tämä lakiesitys tuli voimaan 1995 ja siitä asti ovat kaikki 18-29 vuotiaat naiset voineet suorittaa asepalveluksen vapaaehtoisena. Naisten ottaminen mukaan asevelvollisuuden suorittamiseen on ollut jo iso edistysaskel, mutta laki ei ole vieläkään tasa-arvoinen.

Miksi asevelvollisuus sitten pitäisi uudistaa? Eikö nykyinen järjestelmä toimi ihan hyvin? Itse en näe mitään ongelmaa sille, mikseivät naisetkin voisi asepalvelusta suorittaa. Johtuen ehkä siitä, että itsekin olen asepalveluksen ajatellut suorittaa. Maanpuolustus on kuitenkin jokaisen suomalaisen tehtävä, joten miksi ainoastaan miesten tarvitsisi vastata aseellisesta puolustuksesta. Esimerkiksi Ruotsissa asevelvollisuuslakia uudistettiin 2017 koskemaan sekä miehiä että naisia. Joten miksi emme voisi tässäkin asiassa ottaa mallia meidän naapuri maastamme, jossa uusi järjestelmä on toiminut. 

Jos armeija ei tunnu omalta paikalta, vaihtoehtona on aina siviilipalveluksen suorittaminen. Olen myös monesti kuullut puhuttavan, että jos naisilla olisikin asepalveluksen tilalla “lotta”-koulu. En itse näkisi tätä kuitenkaan järkevänä vaihtoehtona, sillä samoja taitoja, mitä “lotta”-koulussa opetettaisiin opetetaan jo armeijassa sekä siviilipalveluksessa. 

Loppujen lopuksi naiset ovat yhtä kyvykkäitä kuin miehetkin asepalveluksen suorittamiseen. Niin henkisesti kuin fyysisesti. Nykyään eletään sellaisessa yhteiskunnassa, jossa naiset nähdään miesten kanssa tasavertaisina. Joka asevelvollisuus on kaikille pakollinen tai sitten se on kaikille vapaaehtoinen. Jos haluamme kohti tasa-arvoisempaa Suomea, emme voi sivuuttaa miesten epätasa-arvoa. On totta, että naisilla on monesti heikompi asema, mutta vain naisia koskeviin epäkohtiin puuttuminen ja pelkästään naisten aseman parantaminen ei ole enää tasa-arvoa. 

Riikka Ihalempiä

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Rehtorin onnittelupuhe uusille ylioppilaille sekä ylioppilaan puhe

Ylioppilasjuhla 29.8.2020

Hilpeä lukupäivä 80-luvun hengessä