Ounasvaaran lukion blogipostaukset syyslukukausi 2016

7.9.2016 Liikuntailtapäivä

Ounasvaaran lukion perinteinen liikuntailtapäivä järjestettiin jälleen keskiviikkona 7.9. Opiskelijoilla oli mahdollisuus valita mielekästä tekemistä liikunnan parissa mm. judosta jenkkifutikseen ja marjastukseen. Tapahtuma saavutti jälleen suosiota, ja toimintapaikoilla nähtiinkin paljon iloisia kasvoja!

Seikkailupuisto Huima vaikutti Julia Harjun ja Eerika Sirviön mielestä erilaiselta kokemukselta muihin lajeihin verrattuna. Huiman idea on selviytyä sekä fyysisesti että henkisesti haastavista tehtävistä, jotka sijoittuvat 3-10 metrin korkeuteen. Muutaman radan läpikäytyään tytöt toteavat, ettei kiipeily ole vielä ollut fyysisesti haastavaa, mutta hauskaa ja hieman pelottavaa senkin edestä.
Kuvassa Eerika Sirviö, Julia Harju, sekä Hannele Vehkaoja.


Jäähallilla ohjelmassa oli luistelua ja kiekkoilua ilman ohjausta. Halli täyttyi lähinnä lajien harrastajista. Sen kummempia tunnelmia oli turha kysyä - kaikki olivat uppoutuneita siihen mitä olivat tekemässä.
Kuvassa etualalla Inna Sirviö ja Elisa Pekkala, jotka edustavat Roki naisia.


Jäällä nähtiin myös taitoluistelua.
Ladylinen yläkerrasta löytyy tanssin taikaa. Tankotanssitunteja järjestävä tanssikoulu Starline Cheer and Dance School sai vieraikseen useita lajia ensimmäistä kertaa kokeilevia. Taru Väisänen ja Beata Majava olivat tunnilla myös ensikertalaisia, mutta nyökyttelevät kovasti kysyessäni kiinnostaisiko lajia harrastaa jatkossakin. Tuntiin kuului alkuverryttelyt, peruspyörähdysten kuten palomiehen harjoittelua, sekä loppuvenyttelyt. Tankotanssi lajina on fyysisesti vaativaa: koko kropan lihaksia tarvitaan.


Ounashallissa päästiin jenkkifutiksen makuun. Suuri katras tyttöjä ja poikia seurasi kiinnostuneesti ohjaajaa. “Jenkkifutis on taktinen ja erittäin fyysinen laji, mutta fyysisyydestään huolimatta sopii kenelle tahansa”, toteavat lajin harrastajat Ilona Jolanki ja Aino Lepojärvi. Pelipaikkoja löytyy hitaille, nopeille, pienille ja suurille pelaajille. Tiistaisin ja torstaisin klo 20 hallissa treenaa Rovaniemi Nordmenin tytöt, jotka kaipaisivat joukkoonsa lisää innokkaita harrastajia joukkueen syntymiseksi. Kuka tahansa aiemmasta kokemuksesta riippumatta on tervetullut mukaan toimintaan.


Aino Lepojärvi ja Ilona Jolanki toivottavat kaikki tervetulleeksi jenkkifutista pelaamaan.

Kuplapalloilu on epävirallista ja hauskaa liikuntaa, jota on mahdollista harrastaa Lapin alueella ainoastaan Rovaniemellä. Oukkulaiset pojat lähtivät kokeilemaan tätä lajia ensimmäistä kertaa ja hauskaa oli jokaisella!

Veikka Poukanen tauolla vauhdikkaan pelin jälkeen.


Jokaisena liikuntailtapäivänä keilailu on ollut suosituimpia lajeja. Nora Reku tahtoi päästä pitkästä aikaa kokeilemaan, Helmi Autti ja Noora Vanhanarkaus taas pitivät keilausta parhaana vaihtoehtona sen helppouden vuoksi.
Noralta löytyy aikaisempaakin kokemusta: täyskaato jäi vain yhden keilan päähän.


Helmi Autti ja Noora Vanhanarkaus


Valkoiset pallot lentelevät Ounasvaaran kupeessa. Ensimmäistä kertaa liikuntailtapäivään osallistuvat Joonatan Helminen ja Eerik Kantola toteavat golfin olevan loistava laji jo ensimmäisellä yrittämällä. Aiemmin vain minigolfia kokeillut Tilda Hänninen on samaa mieltä, ja olisi halukas pelaamaan jatkossakin. Opiskelijat voivat tulla pelaamaan golfia lainavarusteilla kolmen euron hintaan. Laji kasvattaa jatkuvasti suosiotaan sekä nuorten että varttuneempienkin pelaajien keskuudessa. Tällä hetkellä Arctic Golf Ry:n riveihin kuuluu yli 800 harrastajaa.

Lopuksi vielä kuvia marjastajien ja sienestäjien saaliista.-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Euroopan kielten päivä 26.9.2016Tänään 26.9 vieteään Euroopan kielten päivää. Tästä blogitekstistä löytyy tietoa Euroopan kielten päivästä, työelämän kielitaitohaasteista ja ennen kaikkea neljän lukiolaisen kokemuksista vieraalla kielellä työskentelemisestä.


  • Annica ja Petra ovat työskennelleet ulkomailla ja päässeet kielen lisäksi tutustumaan vieraaseen kulttuuriin.

  • Jenna ja Karoliina tekivät kesätöitä Rovaniemellä. Matkailukaupungissa tytöt pääsivät työssään käyttämään useita kieliä - myös elekieltä.


Mikä on Euroopan kielten päivä?

MIKÄ ON EUROOPAN KIELTEN PÄIVÄ?
Euroopan neuvosto on julistanut Euroopan kielten päivän juhlittavaksi vuosittain 26. syyskuuta. Euroopan kielten päivän päätavoitteet ovat:

1. Muistuttaa kieltenoppimisen sekä opiskeltavien kielten monipuolistamisen tärkeydestä monikielisyyden sekä kulttuurienvälisen ymmärryksen lisäämiseksi;
2. Edistää ja vaalia Euroopan rikasta kielellistä ja kulttuurista moninaisuutta
3. Rohkaista elinikäiseen kieltenoppimiseen koulussa ja sen ulkopuolella oli kyse sitten opiskelusta, ammatillisista tarpeista, liikkuvuuteen liittyvistä tarkoituksista tai huvista.

Monipuolinen kielitaito

Talossanomat julkaisi 19.9.2016 jutun “Tällainen kielitaito avaa ovia työelämässä”. Seuraava tekstipätkä on suora lainaus jutusta:

“Valinnaisaineita pohtiva peruskoululainen tokaisi, että "englannilla pärjää, muut kielet ovat turhia". Tällainen käsitys on yleistynyt, mutta Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) ja yritysten edustajien mukaan se ei pidä paikkansa.
EK:n asiantuntija Satu Ågren sanoo, että moni peruskoulunsa päättävä on opiskellut vain englantia ja ruotsia, mutta työelämässä tarvitaan myös muita kieliä.
– Perushaaste on suomalaisten ja nuorten kielitaidon kaventuminen.”
Taloussanomien jutussa mainitaan myös, että saksan kielen osaajia tarvittaisiin työelämässä, erityisesti teollisuuden aloilla, mutta saksan opiskelu on romahtanut. Myös venäjän osaajista on pulaa. Jutussa mainitaan myös Pohjois-Suomen hiihtokeskusten työpaikat, joihin vaaditaan kielitaitoa useassa eri kielessä. Jos kiinnostuit enemmän aiheesta, tässä linkki Taloussanomien juttuun: http://www.taloussanomat.fi/tyo-ja-koulutus/2016/09/19/tallainen-kielitaito-avaa-ovia-tyomarkkinoilla/20169637/139

Kieltä, kulttuuria ja kokemuksia


Annica Koivisto:


Mina två härliga månader när jag jobbade som au pair i Sverige

Keväällä aloin pyörittelemään mielessäni ajatusta siitä, että lähtisin au pairiksi. Vähän aikaa selailin nettisivuja ja eräs perhe etsi au pairia Ruotsiin, josta sain idean lähteä Ruotsiin tutkimusmatkalle kahdeksi kuukaudeksi.

Ruotsissa asuin perheessä, jossa oli kolme lasta: Agnes 5v, Iris 4v ja Wilhelm 3kk. Perheessä asui isä ja äiti, jotka olivat lääkäreitä sekä yrittäjiä. Yrityksestä kerron myöhemmin lisää kuitenkin. Perheellä oli kaksi asuntoa: työasunto Tukholman Vasastanissa ja loma-asunto Eskilstunan lähellä Näshultassa. Ilmeisesti tällainen kahden asunnon käytäntö oli yhtä yleistä kuin kotona käyvät siivoojat ja netistä tilattavat ruokakassit, sillä kaikilla isäntäperheeni sisaruksilla oli tällainen käytäntö. Kyse ei siis ollut mistään mökistä niin kuin suomalaisilla vaan kommuunista. Sisarusten muodostamasta kommuunista joka oli Näshultassa ja Tukholmassa.

Mutta mitäs minä tein siellä? Käytin lapsia Punaisen ristin uimakoulussa joka päivä kahden viikon ajan, hoidin perheen kuopusta ja tein kotitöitä ruohonleikkuusta ruoanlaittoon. Vahdin oman perheeni lapsia ja muidenkin lapsia, sillä siihen olen tottunut jo kotonakin. Työaikani vaihteli aika paljon, sillä välillä tein 10-18, joskus taas 6-21. Kaikki oli kuitenkin lähtemisen arvoista. Ja se kysytyin kysymys tietenkin vielä tännekkin: Opinko ruotsia? Vastaus on kyllä. Ja eritoten ruotsalaista kulttuuria ja miten se elämä oikeasti sujuu joka päivä ruotsinkielellä.

Perheellä oli lehmiä ja lampaita. Lehmät liittyivät perheyritykseen nimeltä Tre bönder eli kolme maanviljelijää. Linkkaan lopuksi tämän yrityksen sivut jos jollakulla kiinnostaa :) Eli yrityksen ideana on tuoda esille, että kyseessä on orgaaninen perheyritys, joka hoidetaan perheen voimin. Lihaa ei ilmeisesti kuitenkaan tuotettu muuhun kuin perheen käyttön ollessani siellä, sillä standardit lihan tuottamiseen hygienian osalta on erittäin tiukat. Mutta nettisivuja selaillessani näyttää siltä, että he ovat alkaneet tuottaa lihaa myös ulkopuolisille. Kaikki söivät luomua ja tuottivat mahdollisimman paljon itse elintarvikkeita, sekä ihan ehdotonta oli  kierrättäminen.  http://www.trebonder.se/


Ehkä palkitsevinta oli se, että kaikki ihmiset ottivat minut avosylin vastaan ja sain uuden ystävän toisesta au pairista. Elisa oli vain kuukauden, mutta meistä tuli heti lentokentällä hyviä ystäviä. Yhdessä me sitten käytiinkin tekemessä kaikkea mukavaa: Tukholmassa vietettiin pari viikonloppua, käytiin Upsalassa, ratsastettiin ja ajeltiin autolla. Rankan päivän jälkeen oli aina mukavaa, kun oli joku jonka kanssa sai puhua suomea ilman että piti miettiä jokaista sanaa.  Kiusallisinta oli kuitenkin esittäytyminen jokaiselle uudelle ihmisille ja kyselytulvaan vastaaminen.

Tässä vaiheessa voisin esitellä hieman kuvia reissusta :)

IMG_20160721_224254.jpg
Eskilstunan eli E-tunan keskustaa iltasella.

IMG_20160723_153553.jpg
Tukholmassa oli paljon tapahtumia viikonloppuisin.

IMG_20160924_154309.jpg
Isäntäperheen lampaita, joita kävin laskemassa iltaisin.
(En kylläkään unen tulon toivossa)

IMG_20160730_110410.jpg
Tre bönderin tuotantolehmiä.

IMG_20160804_125135.jpg
Puumajassa eväsretkellä Agnesin kanssa. Hassua,
että kaikkien taloilla oli omat nimet. Se talo,
jossa asuin oli Kvarn eli mylly.

IMG_20160711_093729.jpg
Ja tässä on Elisa, joka pääsi opiskelemaan Upsalaan
yliopistoon. Elisan kanssa oli kyllä hauskaa tutkia paikkoja ja tilata ruokaa, sekä käydä kaupassa! Ikinä ei mennyt ihan putkeen meidän ostosreissut ruotsiksi...
Petra Aho:

Uusia kokemuksia ulkomaan työharjoittelun kautta

Olin viime kesänä työharjoittelussa Munchenissa Saksassa. Opiskelen ammattilukiossa leipuri-kondiittoriksi ja oli hienoa että tällainen ulkomaanharjoittelu oli mahdollista. Idea ulkomaille lähdöstä tuli kaverin innoittamana joka oli edellisenä kesänä tehnyt oman harjoittelunsa Saksassa. Kertaakaan en ollut yksin ulkomailla käynyt, puhumattakaan kuuden viikon mittaisesta matkasta. Tämä reissun itsenäisyys olikin osasyy miksi reissu houkutteli.

Saksassa olin paikallisen leipomoketjun yksikössä josta kuljetettiin tuotteita pienempiin kahviloihin. Itse työharjoittelu toki oli mielenkiintoista, mutta parasta reissussa oli luultavimmin vapaa-ajalla kiertely tuntemattomassa kaupungissa. Ja kesäaikaan nähtävää toki riitti, esimerkiksi Tollwood-festarit oli siisti tapahtuma. Myös pelkkä kaupungin tutkiskelu oli mielenkiintoista.

Kaverin kanssa reissu olisi varmasti ollut myös mahtava, mutta yksin meneminen tuo matkaan vapautta päättää itse menemisistään ja tulemisistaan. Aluksi mietin pärjäänkö vain englannilla, sillä saksankielen taitoa minulla juurikaan ei ole, mutta totesin että perus englannin taidoilla pärjää aivan hyvin. Kaikenkaikkiaan siis suosittelisin työharjoittelun tekemistä muillekkin!

Jenna Oivo:

Kesätonttuna Joulupukin Pääpostissa

Pääsin siis kesätöihin Joulupukin Pääpostille. Siellä käy vuosittain todella paljon erimaalaisia turisteja, varsinkin joulun aikaan. Kesällä siellä kävi saksalaisia eniten. Monet heistä olivat tulleet asuntovaunuilla ja olivat matkalla pohjoiseen. Sain puhua paljon englantia ja käyttää välillä elekieltäkin, koska jotkut eivät ymmärtäneet kauheasti muuta kieltä kuin omaansa. Ruotsiakin pääsin puhumaan jonkin verran, mutta ruotsalaisia ei ollut niin paljon ja jotkut saattoivat puhua englantia. Palvelin asiakkaita kassalla ja neuvoin heitä. Pääsin myös lukemaan muutamia joulupukin kirjeitäkin. Olin myös viime joulunakin postilla töissä, joten ei ollut vaikea päästä alkuun toisen kielen kanssa ja muutenkaan. Ruotsi oli hieman ruosteessa, mutta kyllä sekin sujui lopulta hyvin. Oli todella kiva taas päästä käyttämään muitakin kieliä kuin suomea! Alla on kuva Joulupukin Pääpostista:

joulupukin pääposti.jpg


Karoliina Hanhisuanto:

Kesäkahvila

Olen Karoliina Hanhisuanto ja perustin kesäkahvilan Rovaniemen liikennepuistoon viime kesäksi. Sisustin rakennuskontin kahvilaksi ja myin siellä jäätelöä, erilaisia kakkuja ja muita suolaisia ja makeita leivonnaisia.

Kahvilassa kävi myös ulkomaalaisia turisteja. Jotkut puhuivat englantia, jotkut ruotsia ja jotkut jotain aivan muuta kieltä. Ruotsilla ja englannilla selvisi vielä hyvin, mutta sitten kun ei ollut yhteistä kieltä niin kommunikointi oli vähän haasteellisempaa. Silloin selvittiin viittomakielellä eli asiakas näytti mitä halusi ja minä osoitin hinnastoa. Kaikki ainakin (toivottavasti) sai mitä halusi! Tässä pari kuvaa kahvilasta, lisää kuvia löydät instagramista nimellä @makijaamahantaydelta.-------------------------------------------------------

Abien lukupäivä 28.10.2016

Oukulla vietettiin perinteisesti Lukupäivää viime viikon perjantaina 28.10. Teemaksi valittiin äänestyksellä iloinen 50-luku. Porokadulla pyörikin hilpeitä abeja rockabilly-kampauksissa ja kellohameissa.
Lukupäivänä juhlitaan perinteisesti tietyn päivämäärän aikaa lukulomaan, eli jäljellä olevia opiskelupäiviä. Kuitenkin käytännön syistä nykyään lukupäivän teema ei ole sidoksissa jäljellä oleviin päiviin,vaan ajankohdaksi ja teemaksi valitaan sellainen, joka sopii mahdollisimman hyvin kaikille. Lukupäivät ovat penkkareiden ja vanhojen tanssien ohella iso ja tärkeä juhla lukiolaisille, eikä siitä haluta luopua, vaikka se saattaa aiheuttaakin toisinaan hieman luvattomia poissaoloja!
Oukun abitoimikunta oli täysin uuden haasteen edessä Ammattilukion ja Ounasvaaran lukion yhdistyttyä tälle lukuvuodelle. Ennen tapahtuma on ollut noin 100 abin festivaali, mutta nyt abeja olikin yli 200. Järjestelyt hoituivat kuitenkin ongelmitta ja abit saivatkin kehuja rehtorilta asti hienosti sujuneesta juhlasta. Ensi vuonna tulevat abit saavatkin panostaa todella pistääkseen paremmaksi!

--------------------------------------------------------------

Ammattien iltapäivä

Tiistaina 1.11. koulullamme järjestettiin Ounasvaaran päivälukion ykkösille ja kakkosille ammattien iltapäivä. Useiden eri alojen ammattilaiset saapuivat koulullemme kertomaan työstään ja taustoistaan.
Iltapäivä alkoi yhteisellä tilaisuudella auditoriossa, jossa Lappset-yhtiön perustaja Antero Ikäheimo ja Alexandria pankkiiriliikkeen aluepäällikkö Pekka Junes kertoivat omista urapoluistaan. Ikäheimo kertoi myös yhtiön perustamisesta ja yrittäjyydestä ja Junes talouselämästä. Molemmat painottivat vahvasti hyvää kielitaitoa. Yhteisen tilaisuuden jälkeen oppilaat siirtyivät luokkiin kuuntelemaan valitsemiaan ammattiesittelyitä.
Monien uravalintojen kirjoon kuului koulumme opettajistoon kuuluva diplomi-insinööri Pekka Pitkänen. Hänen työelämän kokemuksiin kuului opettajan työn lisäksi työt rakennustyömaalla. Diplomi-insinöörin uravalintaan hänet ajoi tylsistyminen aikaisemmassa työssä.
Lentokonemekaanikon ammatista tietoa oli jakamassa luutnantti Joni Lehtola. Häntä säestämässä oli taistelujohtaja ylikersantti Kari Uusitalo. Luutnantti Lehtola oli hakeutunut erikoistehtäviin ja päätynyt sieltä lentosotakouluun Kauhavalle. Nykyään Kauhavan yksikkö on lakkautettu ja hän toimii lentoteknikkona Lapin lennostossa.
Koulullemme oli saapunut Puolustusvoimien toimihenkilöiden lisäksi asianajaja Veikko Pyyny. Hän painotti asianajajakoulutuksen pituutta verrattuna muihin ammatteihin ja perehdytti kuulijat oikeustieteellisen opinahjon erikoistumishaarojen saloihin.
Entisen eläinlääketieteen korkeakouluun hakemisen vaikeudesta oppilaille oli kertomassa Pekka Hakala. Hän valotti myös uraa yrittäjänä yksityisen sektorin puolella. Hakala puhui eläinlääkärin ammatin hyvistä ja huonoista puolista - unohtamatta tärkeitä kädentaitoja.
Ounasvaaran koulurauhaa oli turvaamassa paikallinen rikosylikonstaapeli Seppo Mikkola. Mikkola jakoi kuuntelijakunnalle omia taustojaan ja urakehitystään rikosylikonstaapeliksi. Lisäksi hän esitteli yleisesti poliisin ammattia pohjoisissa oloissa.
Porokadulle oppimisen kehtoon oli saapunut ammatinvalinnan psykologi Jaakko Nuorva Rovaniemen TE-toimistolta. Hän valisti yleisöä eri ammattivaihtoehtoihin vaadittavista henkisistä ominaisuuksista. Nuorva kertoi myös lukion hyödyistä. Lukioon valitut saavat lähes kolme vuotta lisäaikaa oman urapolun valitsemiseen
Päivän yleinen ilmapiiri oli positiivinen, mikä sai oppilaat kuuntelemaan mielenkiinnolla vierailevien asiantuntijoiden neuvoja tulevaisuuden opintoja koskien. Jokaisen oppilaan kysymyksiin löytyi aina vastaus ja tietoa eri ammateista jaettiin yllin kyllin.

Kuvia:

IMG_20161104_213612.JPG DI Pekka Pitkänen

IMG_20161104_213655.JPG Asianajaja Veikko Pyyny + dia
IMG_20161104_214651.JPG

DSC_0105.JPG  IMG_20161104_214622.JPG

Eläinlääkäri Pekka Hakala ja koiransa

--------------------------------------------------------------------------

Vapaaehtoistyöpäivä
Viime torstaina 10.11 päivälukion kakkoset viettivät vapaaehtoistyöpäivää erilaisissa yksiköissä. Päivää saattoi viettää itse valiten joko päiväkodissa tai vanhainkodissa. Päivän ohjelma oli yksinkertainen: itse valituissa yksiköissä vietettiin aamupäivän tunnit, sitten palattiin koululle ja ruokailun kautta loppupäivä vietettiin yhteisen ohjelman parissa.

Itse päätin valita päiväkodin, sillä viime vuonna päivä kului vanhainkodissa ja halusin vaihtelua. Torstain kova pakkanen taisi yllättää itse kenetkin, mutta onneksi oikein varustautuneena toppavaattein ja hyvällä mielellä ei ulkoilukaan -18 asteen pakkasella tuottanut ongelmia! Kylmyys ei päässyt estämään oman ryhmäni metsäretkeä, eikä pakkasta ehtinytkään miettimään, kun touhuttavaa oli niin paljon. Lisäksi oli aivan upea ilma: aurinko paistoi aamusta asti.

Ulkoilun jälkeen aikaa jäi vielä hieman puuhailla sisällä leikkien, mutta sitten tulikin aika lähteä takaisin koululle, jossa odotti yhteinen osuus Punaisen ristin vetämänä.  Siispä, kaikki kakkoset kokoontuivat auditorioon kuulemaan mikä Punainen risti oikein on ja mitä se tekee -niin täällä kotimaassa kuin ulkomaillakin.

Paljon tuli uutta asiaa Punaisen ristin toiminnasta mm. se, että punainen risti on toiminut Suomessa jo ennen itsenäistymistä. Kuulimme myös maahanmuuttajien ja turvapaikanhakijoiden tilanteesta Suomessa, vastaanottokeskuksista ja niiden toiminnoista, sekä kriisialueiden tilanteista. Kivana lisänä esittelyssä oli spr:n kaveritoiminta, joka perustuu vapaaehtoistyöhön. Toiminnan pohjana on estää nuorten syrjääntymistä ja tarjota vertaistukea samanikäisille ja samoissa tilanteissa oleville henkilöille. Nuorten kaveritoimintaan voi itsekin liittyä ryhmänvetäjäksi ja ensimmäinen tapaaminen olisi 15.11.

Tiedotustilaisuuden jälkeen Punaisen ristin työntekijät olivat järjestäneet meille rastitoimintaa kahdessa eri paikassa. Ensimmäisellä rastilla kävimme läpi hieman ensiaputaitoja ja yleisesti hätäkeskukseen ja -ilmoituksiin koskevia tietoja. Tehtävänä oli mm. järjestää eri sijainnit tarkimmasta epätarkimpaan. Läpi käytiin myös tuttu mutta tärkeä tajuttoman kylkiasentoon laittaminen.

Toisella rastilla puhuttiin hätätilanteista ulkomailla. Mitä tulisi tehdä jos joutuu kriisin keskelle ulkomailla ja mitä erilaisia hätänumeroita on olemassa. Rastilla saimme pohtia ryhmissä, mitkä ovat oikeita hätänumeroita ja erilaisia kriisitilanteita ja niiden ratkaisuja.

Kaikkiaan päivä oli mukava ja uusia asioitakin tuli opittua.
Päiväkodin metsäretkeä maja, jonka lapset olivat itse rakentaneet samoin kuin samooja kepit:
Päiväkodissa lasten rakentamia avaruusaluksia.
---------------------------------------------------------------------
Oulun yliopiston abipäivät
Torstaina 10.11. Ounasvaaran lukion abiturientit suuntasivat Oulun yliopistolle abipäiville tutustumaan erilaisiin jatko-opiskelumahdollisuuksiin. Bussi starttasi koulun pihalta klo 7.00, heti sen jälkeen kun abit olivat saaneet evätpussit ja ohjelma-lappuset mukaansa. Noin kolme tuntia kestäneen matkan jälkeen saavuimme yliopistolle ja bussista ulos päästyämme juoksimme kiireenvilkkaa rakennuksen sisätiloihin, sillä ensimmäiset esittelyt alkoivat jo klo 10.00.
Jokaiselta tieteenalalta löytyi useampia vaihtoehtoja. Oli luokanopettajasta logopediaan, lääketieteestä historiaan… Jokaiselle siis jotakin! Myös ammattikorkeakoulut olivat tulleet kertomaan omista koulutusohjelmistaan, jos jollekin ei yliopisto-opinnot ole se ykkösjuttu. Itse kävin tutustumassa Oulun ammattikorkeakouluun, kasvatustieteisiin sekä kauppatieteisiin. Standeilla abeille jaettiin eri alojen esitteitä ja yliopiston opiskelijoita sai kysyä mieltä askarruttavista asioista. Yliopistolla oli päivän aikana tuhansia opiskelijoita eri lukioista koko Pohjois-Suomen alueelta, kymmeniä opettajia ja opoja sekä yliopiston omaa opiskelijaväkeä. Rakennus itsessään oli valtava, mutta onneksi kartan avulla löysi helposti luentosalista toiseen. Kaiken kaikkiaan päivä oli täynnä uusia mielenkiintoisia asioita ja jokaiselle varmasti jäi jotakin käteen. Toivottavasti ainakin osa abeista sai paremman käsityksen siitä, mitä haluaa lähteä lukion jälkeen opiskelemaan, itse ainakin sain!

----------------------------------------------------------------------

What A Wonderful World… and what a night of good music!

Jo perinteeksi muodostunut Oukun musiikinopiskelijoiden soul- ja funk-kurssin keikka Kauppayhtiöllä veti jälleen kerran kymmenittäin ihmisiä kahvila Kauppayhtiölle. Ravintola täyttyi nopeasti yleisöstä, kun tähän mennessä seitsemättä kertaa järjestetty teemakonsertti oli alkamaisillaan.

Keikka alkoi tunnelmaa nostattavalla Donny Hathawayn The Ghetto -kappaleella, ja eteni useiden klassikoiden, kuten muiden muassa You Can’t Hurry Love ja Killing Me Softly, sekä hyvinkin tuoreen Euroviisuista tutun What’s The Pressure -biisin kautta Stevie Wonderin Superstition-hittiin, joka jätti yleisön huutamaan ‘’We want more!’’, kunnes bändi kaikkien iloksi vielä nousi lavalle vetämään yhden kappaleen.

Kappaleiden kokoonpanot vaihtelivat sujuvasti, ja jokainen biisi toi ravintolaan uuden tunnelman. Jotkut biisit nostattivat ihokarvat pystyyn, toiset käänsivät suupielet ylöspäin jalan samalla naputtaessa biisin sykkeen mukana. Jokainen kappale oli viimeistelty, ja kurssin aikana tehty työ näkyi ja kuului katsojalle.  Muusikot toivat upeasti omaa persoonaansa tulkintoihin ja tarjosivatkin yleisölle kokonaisen show’n. Ehkä parasta olikin nähdä, miten jokaisella lavalla olijalla oli aidosti hauskaa, ja keikka vedettiin rennolla ja paikoin humoristisellakin otteella. Lavalla näkyi opiskelijoita kaikilta vuosiluokilta ja soittimet vaihtelivat henkilöltä toiselle. Niin kuin bändin ohjaaja Terho Keskitapio totesikin keikan alussa, talenttia kurssin porukalta kyllä löytyi.

Oukku Music Club tarjosi soulin ja funkin välityksellä yleisölle valoisan ja lämpimän hetken keskellä marraskuun harmautta, ja monet illan kappaleista varmasti seurasivat katsojia kotiin saakka. Itse ainakin hyräilin vielä autossa Ai No Corrida-biisiä!

Jenni Korteniemi 14C

DSC_0275.jpg


----------------------------------------------------------------------------------------

Emma Metzner
Periodbyte i RovaniemiBildresultat för ekenäs karta
Jag heter Emma och jag är 17 år. Jag bor i en liten stad som heter Ekenäs i södra Finland. Majoriteten av Ekenäs invånare är finlandssvenskar och har svenska som modersmål. Jag går i ett helt svenskspråkigt gymnasium. Ekenäs gymnasium har ungefär 200 elever.

Jag har hört att Rovaniemi är ett bra idrottsgymnasium och eftersom jag själv skidar bestämde jag mig för att komma hit en period för att få börja skida tidigt på hösten och lära mig mera finska. I början var det väldigt ovant med språket och det kändes som att jag inte kunde någon finska alls. Men ganska snabbt blev det lättare och det började gå ganska bra. Det är klart att det har varit mycket svårare och mer krävande att läsa ämnen på ett annat språk men det har gått bättre än vad jag trodde att det skulle göra.

Jag har lärt mig mycket nytt och det har varit en givande upplevelse på många sätt. Jag är glad att jag vågade komma hit och skulle gärna komma till Rovaniemi igen nästa år! Bildresultat för ekenäs gymnasium
Ekenäs gymnasium


--------------------------------------------------------------------------------------
Pohjoisen supertähdet-tapahtuma

Tämän vuoden joulukuu aloitettiinkin vähän erilaisella päivällä!
Rovaniemen Lappi Areena kuhisi täynnä eri koulujen oppilaita lumisessa säässä torstaina 1.12. , sillä Pohjoiset Supertähdet -tapahtuma oli alkamassa. Sisälle päästyään näki erilaisia kiinnostavia kojuja ja ison lavan, jolla Ilkka Halava, Anssi Tuulenmäki, Kirsi Juva ja jopa tubettaja Jaakko Parkkali kävivät keskustelemassa yleisön kanssa.
Eri aiheita, joita käytiin läpi, olivat Suomi tässä ajassa, miten pohjoinen Suomi ottaa aiempaa suuremman osan kasvusta, kokeilukulttuuri, suomalaisesta ryhmätyöstä yhdessä tekemiseen ja Jaakko kertoi tubettamisesta työnä. Jaakon sai myös tavata esiintymiseen jälkeen ja ottaa jopa kuvan hänen kanssaan.
Lavalle nousivat myös Rovaniemen Nuorisovaltuuston jäsen ja yrittäjä Tuomas Notko, joka sai Nuorisotyöttömyyden ehkäisy -kunniamaininnan yritykselleen.
Tapahtuman eri kojuja pitivät yllä Suomen lennosto, erilaiset koulut ja yritykset. Kojuilla oli erilaisia esityksiä, arvontoja ja tehtäviä, joihin oppilaat saivat osallistua ja näin tutustua ammattiin tai yritykseen. Tapahtumaan osallistuneet yritykset olivat yrityksiä, jotka tekevät todella vahvasti töitä nuorten parissa, esimerkiksi palkkaamalla nuoria tai työskentelemällä nuorten hyväksi jollain muulla tavalla. Areenalla sai joko kierrellä kojuja ja ansaita karkkia ja muita palkintoja, kuunnella luentoja tai istua katsomossa ja seurata tapahtumaa sieltä! Yksi tapahtuman hyviä puolia oli myös se, kuinka laajalle porukalle tapahtuma oli suunnattu. Tapahtumaan pystyivät osallistumaan niin peruskoulun päättävät 9.-luokkalaiset kuin toisen asteen lopettavatkin opiskelijat. Kojuista nimittäin löytyi sekä toisen asteen opiskelupaikkojen esitteleviä kojuja kuin yliopiston ja ammattikorkeakoulun kojujakin.
Luentojen lisäksi areenan täytti iloinen puheensorina ja nauru eli tapahtuma oli hyvinkin onnistunut!

--------------------------------------------------------------------------
unasvaaran lukion itsenäisyys- ja lakkiaisjuhla 2.12.2016Juhlan alussa Markus Lambacka luovutti vapauden viestikapulan Alisa Hirvoselle

Lotta Alli Korva piti puheen “Poltetun Rovaniemen raunioilla”
IMG_9845.JPG

Musiikkiesitys Anna Rahkola, Sofia Manninen, Emmileena Mikkonen, Santeri Salmirinne sekä musiikin lehtori Terho Keskitapio


Vanhemman puheenvuoro, valmennuspäällikkö Eero Hietanen


Musiikkiesitys Jutta Laitila, Terho Keskitapio

IMG_9849.JPGMenestyneiden urheilijoiden palkitseminen

IMG_9832.JPG
IMG_9853.JPG

Rehtori Risto Kuoksan puhe uusille ylioppilaille
IMG_9855.JPG
IMG_9858.JPG
IMG_9860.JPG

Uuden ylioppilaan puhe, Ylioppilas Ella-Maria Jokela

IMG_9863.JPG

Hyvää itsenäisyypäivää kaikille!

IMG_9866.JPG

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Väittelyä EU-tason ongelmista
Lähdin koulumme edustajana Euroopan Nuorten Parlamentin (European Youth Parliament - EYP) kansainväliseen istuntoon, joka järjestettiin Ylikylän koululla, Kempeleessä. Asiat sovittiin kätevästi sähköpostitse ja sain varsin paljon taustamateriaalia. Osallistujat edustivat useita kansallisuuksia - lähinnä toki suomalaisia - mutta myös esimerkiksi Italia, Sveitsi ja Ruotsi olivat edustettuina. Osallistujat jaettiin seitsemään komiteaan, jotka pyrkivät ratkaisemaan erilaisia ongelmia esimerkiksi äänestämisen, energiatalouden ja tasa-arvon kannalta EU'n alueella. Komiteat olivat Committee on Constitutional Affairs (AFCO), Committee on Employment and Social Affairs (EMPL), Committee on Women's Rights and Gender Equality (FEMM), Committee on Industry, Research and Energy (ITRE), Committee on Civil Liberties, Justice and Home Affairs I (LIBE I), Committee on Civil Liberties, Justice and Home Affairs II (LIBE II), Committee on Transport and Tourism (TRAN) ja Committee on Security and Defence (SEDE)
Tällaisia lainauksia löytyi delegaattien majoituspaikan ruuduilta.
Saavuttuani Kempeleelle sain nimilapun ja minut ohjattiin odottamaan avajaisseremoniaa, jossa kuultiin tapahtuman suojelijan, pääministeri Juha Sipilän terveiset sekä tapahtuman virallisen presidentin sekä muiden organisaattoreiden puheet. Tilaisuudessa noustiin myös seisten kuuntelemaan Eurooppa -hymniä. Loppuillasta ryhmäydyimme oman komiteamme kanssa erilaisten leikkien ja harjoitusten avulla.
Allekirjoittautunut sijoittui komiteaan Libe II, jonka jäsenten tehtäväksi tuli ratkoa erityisesti nuorten alhaiseen äänestysprosenttiin liittyviä ongelmia EU'n alueella, jotka esimerkiksi Brexit oli nostanut vahvasti esille. Kansainvälisenä tapahtumana kaiken tuli olla englanniksi, ja kulutimme lauantaipäivän aluksi pohtien ongelmia, sitten pohtien niiden muotoilua, lopulta etsien sitten ratkaisuja ja pohtien myös niiden muotoilua. Pian kävikin ilmi, miksi muotoilu oli niin tarkkaa; sunnuntaina odottaisi avoin väittely, jossa kaikki läsnäolijat tapahtuman presidentin ja varapresidenttien johdolla arvioisivat jokaista ongelmanratkaisutapaa. Väittelyn rakenne oli seuraava:
1. Minkä tahansa ryhmän pitämä hyökkäyspuhe heidän tutustuttuaan komitean aineistoon.
2. Komitean oma puolustuspuhe.
3. Avoin väittely, jossa on kolme tai neljä erää, kuhunkin kuuluu kolme kysymystä. Komitean edustajat vastaavat.
3.3 Kolmannen erän vastaaja pitää vielä puolustuspuheen.
4. Komitean edustaja pitää summauspuheen.
5. Ryhmät äänestävät komitean vakuuttavuudesta.
Minun roolikseni väittelyssämme jäi hyökkäyspuheen pitäminen turvallisuusongelmanratkaisua pohtinutta SEDE'ä vastaan. Kritisoin erityisesti heidän ehdotustaan sormenjäljen käytöstä turvallisuuden lisäämisessä EU'n tasolla. Sen lisäksi vastasin avoimen väittelymme ensimmäisen erän aikana ratkaisujamme vastaan esitettyihin kysymyksiin. Väittelyssä oli myös sellainen elementti, että aina kun kaksi komiteaa oli saanut väittelysuorituksestaan pisteytyksen, niistä parempi arvioitiin. Oma komiteani voitti tällä mittapuulla komitean FEMM.
https://scontent.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/15202488_204011313376537_6989940028883354562_n.jpg?oh=7e23b969984e8268bfc390002822b965&oe=58B6B90D https://scontent.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/15085589_203769350067400_4178020599466238982_n.jpg?oh=2a64b29148e30f2be5c15c9d5f0b74b0&oe=58BCB1F4
Allekirjoittanut avoimessa väittelyssä (vas) ja pitämässä hyökkäyspuhetta (oik)
Kaiken kaikkiaan EYP'n istuntoon osallistuminen oli kielitaitoa kehittävä ja hauska kokemus, josta voisi olla hyötyä jokaiselle. Tapahtuma ei ollut missään nimessä pelkkää kuivaa höttöä, vaan sen aikana pidettiin jatkuvasti hengähdyshetkiä, vietettiin vapaa-aikaa myöhäänkin yöhön ja nautittiin esimerkiksi diskosta. Suosittelen tapahtumaa lämpimästi jokaiselle EU-tason asioista kiinnostuneelle.

Joni Nieminen
------------------------------------------------------------------

Lucia 13.12.2016

Natten går tunga fjält, runt gård och stuva.                              
Kring jord som sol’n förgät, skuggorna ruva.
Då i vårt mörka hus, stiger med tända ljus,
Sankta Lucia, Sankta Lucia…”

Lucia tuo valoa, iloa, rohkeutta ja rakkautta joulukuun pimeyteen.

20161213_101317.jpg

--------------------------------------------------------------------------------

Joulujuhla 22.12.2016


Torstaina 22.12 vietimme perinteistä joulujuhlaa koulullamme. Saimme kuunnella ja laulaa yhdessä joululauluja, katsella upeita tanssi- ja muita liikunnallisia esityksiä. Joulupukki ja porokin vieraili juhlassamme.

20161222_092038.jpg


20161222_092418.jpg

20161222_092808.jpg
20161222_093636.jpg

20161222_094153.jpg
20161222_094658.jpg
20161222_095148.jpg
20161222_100759.jpg


20161222_101017.jpg
20161222_101544.jpg


Juhlan ja joulupuuron jälkeen jäämme ansaitulle joululomalle!

“Jouluilon julistus:

Saa nauraa!
Saa laulaa!
Saa rokata!
Saa kokata!
Saa nukkua...saa kukkua!”                      (Tekijä tuntematon)


Koulun henkilökunta toivottaa kaikille rauhallista joulua ja hyvää uutta vuotta.

P.s. Jos kaipaat lukemista joululomalle, niin käy lukemassa edellisestä postauksesta Juhon ja Aino-Elinan kirjavinkkaus. Tammikuussa on tulossa lisää kirjavinkkauksia.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ounasvaaran lukion lakkiaiset 5.6.2021

Syksyn lakkiais- ja itsenäisyyspäivän juhla 3.12.2021

Ounasvaaran lukion itsenäisyyspäivä- ja ylioppilasjuhla 4.12.2020