Helsingin kirjamessut ja Nuori Aleksis 2017-palkinnonjako

Helsingin kirjamessut ja Nuori Aleksis 2017 -palkinnonjako


Helsingin kirjamessut järjestettiin 26.-29. lokakuuta. Suuri, suosittu ja runsaasti esiintyjiä sisältänyt tapahtuma järjestettiin Messukeskuksessa. Ylen artikkelin  mukaan tänä vuonna neljän päivän aikana messuilla kävi noin 84 000 kävijää, joka on hieman enemmän kuin viime vuonna.


Messujen aikana, lauantaina, jaettiin Nuori Aleksis 2017 -palkinto. Palkinto jaetaan jollekin edellisenä vuonna ilmestyneistä suomalaisista kaunokirjoista ja sen arvo on 1500 euroa. Palkinnon jakoivat toisen asteen opiskelijat, jotka Äidinkielen opettajain liitto oli loppuraatiin valinnut.


Nuori Aleksis -lukijaraatiin ilmoittauduttiin viime keväänä. Kaikki lukijaraatiin ilmoittautuneet saivat lukea 169 kirjan joukosta niin monta kirjaa kuin jaksoivat ja halusivat. Luku-urakka päättyi syyskuussa, jolloin lukijaraatiin osallistuneet palauttivat listat kirjoista, jotka olivat lukeneet sekä listan, joka sisälsi lukijan neljä suosikkikirjaa perusteluineen. Äidinkielen opettajain liitto valitsi viisi ahkerinta lukijaa ympäri Suomea loppuraatiin.


Tänä vuonna ensimmäistä kertaa koulumme historiassa mukaan loppuraatiin voittajakirjaa valitsemaan valittiin koulumme opiskelija Ronja Alaruikka. Lisäksi Ronjan kanssa palkintoa olivat jakamassa Rosa Kants, Olivia Myllylä, Ronja Tenhunen sekä Ilona Olli


Kirjamessut Tiian silmin


Voi sitä väenpaljoutta, ajattelin kun astuimme ovista sisään messukeskuksen aulaan. Vaikka väkeä oli paljon, jonot liikkuivat ripeästi ja olimme jo parin minuutin päästä kävelemässä kohti alas meneviä portaita. Tuntui kuin aika olisi pysähtynyt ainakin hetkeksi, kun portaista avautui näkymä messualueelle. Mitä minun silmäni näkevätkään? Kirjoja, kirjakauppojen esittely- ja myyntipisteitä, uutuuskirjojen mainosbannereita… eli siis kaikkea ihanaista! Lähdimme kävelemään uteliaasti ympäri messualuetta ihastellen kaikkia upouusia kirjoja.


IMG_2184.JPG

Koko messualue oli täynnä mainosbannereita uutuuskirjoista.


Palkinnonjakotilaisuus alkoi kello 12. Aluksi loppuraatilaiset esittelivät itsensä, jonka jälkeen voittajakirjan Kirja, jota kukaan ei koskaan lukenut kirjoittaja, rovaniemeläinen Hanna Kauppinen saapui lavalle. Ronja ojensi palkinnon Kauppiselle, jonka jälkeen raatilaiset yhdessä onnittelivat voittajaa.

IMG_2122 (1).JPG

Ronja kertomassa loppuraadin perusteluja voittajakirjan valinnasta.


Onnittelujen jälkeen raatilaiset haastattelivat kirjailijaa esittämällä keksimiänsä kysymyksiä. Lopuksi raati ja voittaja kokoontuivat vielä yhteiskuvaan. Palkinnonjakotilaisuuden jälkeen loppuraatilaiset, kirjailija sekä Äidinkielen opettajain liiton Kaisa-Maija Eeli lähtivät yhdessä nauttimaan lounasta.

IMG_2136 (1).JPG

Ronja Tenhunen haastattelemassa Hanna Kauppista.

IMG_2149.JPG

Voittaja ja loppuraatilaiset yhteiskuvassa.


Ronjan lähdettyä syömään jäin miettimään, mitä tekisin. Eipäs tarvinnut kauan miettiä, kun kuulin Jenni Haukion äänen. Kuljin kohti ääntä ja siellähän se Haukio oli istumassa penkillä. Päätin jäädä kuuntelemaan. Haukio puhui kokoamastaan runokirjasta Katso pohjoista taivasta, joka sisältää hänen lempirunojaan satavuotiaasta Suomesta.

IMG_2163.JPG

Jenni Haukio juttelemassa haastattelijoiden kanssa.


Ohjelman loputtua jatkoin matkaani messualueella, kunnes törmäsin ihmismassaan, joka oli asettunut puolikaareen pienehkön lavan eteen. Lavalla ollut harmaahiuksinen vanhempi mies oli Jussi Adler-Olsen. Adler-Olsen puhui englantia, selkeällä ja kuuluvalla äänellä, joten oli helppo päästä mukaan siihen, mitä hän oli kertomassa. Adler-Olsen puhui uudesta kirjastaan Vartija ja vitsaili siitä, miksi hän kirjoittaa sellaisia kirjoja kuin joista hänet tunnetaan. En jäänyt kuuntelemaan Adler-Olsenia loppuun asti vaan kävelin viereiselle kirjojen myyntipisteelle, jossa kyseisen kirjailijan kirjat olivat. Tutkiskelin kirjojen takakansia ja luin niistä pätkiä, jotta saisin ajatuksen siitä, mistä ne kertovat. Tulin lopputulokseen, että tälle kirjailijalle on annettava mahdollisuus ja lisäsin mielessäni hänen kirjojaan hyvinkin pitkäksi kertyneelle “lue nämä” -listalleni.

IMG_2177.JPG
Jussi Adler-Olsen


Jatkoin kirjojen myyntipisteillä pyörimistä jonkin aikaa ja kävin läpi tarkasti antikvariaatti-alueen. Antikvariaatti-alue oli melko lähellä samaa suurta lavaa, jolla Jenni Haukio oli ollut esiintymässä. Huomasin, että ihmisiä alkoi taas kerääntyä lavan ääreen ja päätin itsekin uteliaisuuttani mennä lähemmäs katsomaan. Lavalle ilmestyivät Lenita Airisto ja Baba Lybeck. Lybeck haastatteli Airistoa, joka puhui suomalaisuudesta.

IMG_2196.JPG

Baba Lybeck ja Lenita Airisto


Valehtelematta Airisto keräsi yleisöä melkein yhtä paljon kuin Jenni Haukio, joka oli mielestäni yllätys. Kuuntelin jonkin aikaa Airistoa, mutta päätin mennä muualle, jotta ehtisin nähdä muitakin esiintyjiä. Loppuajan ennen kuin Ronja palaisi takaisin, päätin vielä kierrellä ohimennen esiintymislavat ja kuluttaa loppuajan booky.fi:n kirjalaareilla, joissa kaikki kirjat maksoivat vain vaivaiset 2 euroa. Ehdin juuri sopivasti kiertää kaikki laarit läpi ja ostaa löytämäni kirjat. Olin aivan näännyksissä, sillä innostuksissani olin unohtanut käydä syömässä. Ronja halusi myös kiertää saman myyntialueen, joten päätin mennä seinän vierustalle istumaan ja odottamaan. Ronjan ostettua löytämänsä kirjan kiersimme vielä messualueella. Yhtäkkiä huomasimme erään myyntipisteen, jonka olimme täysin jättäneet tutkimatta. Päätimme käydä tutkimassa vielä sen ennen lähtöä.
Adlibriksen myyntipiste oli varmaankin yksi parhaista ikinä. Löysin sieltä kaipaamani kirjat, joiden ostoa olin harkinnut jo erään kustantamon myyntipisteellä. Onneksi en ostanut niitä sieltä, sillä siellä ne maksoivat enemmän. Lisäksi Adlibriksen myyntipisteen myyjä oli supermukava, joten eihän sitä voinut muuta kuin hymyillä leveintä hymyään ja lähteä onnellisin mielin valmistautumaan tulevaa junamatkaa varten.
Lopuksi voisin vielä sanoa, että kirjamessut olivat ehdottomasti hyvin positiivinen kokemus. Messuilla vallitsi mukava tunnelma ja messuilla voisi ehdottomasti viettää useammankin päivän aikaa, sillä ohjelmaa ja esiintyjiä on tarjolla runsaasti.

IMG_2150.JPG

Harry Potter faneja varten messuille hankittu bussi.


IMG_2200.JPG

Luke Harding

IMG_2209.JPG

Ella Kanninen


IMG_2216.JPG

Antti Tuuri


Kuvat & Kirjoitus
Tiia Sarvi

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ounasvaaran lukion lakkiaiset 4.6.2022

Ounasvaaran lukion lakkiaiset 5.6.2021

Syksyn lakkiais- ja itsenäisyyspäivän juhla 3.12.2021