Oukku Music Club

Ounasvaaralla järjestetään monenlaisia syventäviä kursseja, mutta musiikin viides kurssi, paremmin Oukku Music Clubina tunnettu, on luonteeltaan hyvinkin poikkeuksellinen muihin kursseihin verrattuna. Kurssilla valmistellaan Soul and Funk -aiheinen esitys, joka kurssin lopussa vedetään kokonaisuudessaan läpi Kauppayhtiöllä. Esityspaikka on joka vuosi ollut tupaten täynnä, kun ihmiset ympäri kaupunkia, ja kauempaakin, tulevat kuuntelemaan ja nauttimaan oppilaiden loistavista tulkinnoista.Kurssia on vedetty Terho Keskitapion johdosta jo kymmenen vuotta. Tänä vuonna esitykseen olikin lisätty bonus-numero, jonka tulivat esittämään Oukku Music Clubin vanhat oppilaat. Kurssi on siis hyvinkin mieleenpainuva ja vaikuttava kokemus, kun vuosien takaiset oppilaatkin ovat innokkaina menossa mukana!


Menoista ja meiningeistä huolimatta, kurssille osallistuminen on jäänyt monelle pohdinnan tasolle. Monia saattaa esimerkiksi mietityttää, uskaltaako kurssille osallistua - edessä on kuitenkin esiintyminen suhteellisen isolle yleisölle. Entä jos ei olekaan musikaalisesti tarpeeksi lahjakas tai tekee stressatessaan mokia? Oukku Music Clubin useampaan otteeseen suorittanut Minna Saraniemi kertoo omista kokemuksistaan kurssin suhteen ja avaa hieman tarkemmin sen sisältöä sekä pohtii monia mietityttäviä kysymyksiä.Miten kurssilla oikeastaan edetään? Miten kappaleet ja niiden esittäjät päätetään?

- Jo ensimmäisestä tunnista lähtien on tekemisen meininki - kaikki pääsevät aluksi ideoimaan biisejä. Ehdotetuista kappaleista päätetään yhdessä, mitkä valitaan. Yleensä kappaleen ehdottaja pääsee laulamaan kyseisessä teoksessa niin halutessaan. Soittajat päätetään siinä tilanteessa, kun biisiä aletaan harjoittelemaan.


Haittaako, jos ei ole persoonaltaan luontainen esiintyjä tai ei tunne itseään musikaalisesti lahjakkaaksi?

- Rohkaisu on kurssilla suuressa roolissa - ketään ei pakoteta tekemään mitään. Jokainen saa itse päättää, minkä tasoisella asteikolla haluaa soittaa. Ei ole pakko ottaa vaikeinta soitinta ja toisaalta myös nuotteja voidaan helpottaa. Esiintyä ei myöskään ole pakko jokaisessa biisissä, että voi osallistua esimerkiksi vain kahteen tai sitten kymmeneen, ihan kuinka itse haluaa. Jos esiintyminen ei ole itselle ominaista, ei tarvitse ottaa suurta roolia. Toisaalta kurssi on myös hyvä mahdollisuus kehittää omia esiintymistaitoja ja vaikket kurssin aluksi paljoa osaisi niin kurssin jälkeen olet varmasti kehittynyt huimasti.


Onko kurssissa huonoja puolia?

- Tietenkin se, että jos moni haluaa päästä samaan biisiin niin se menee hankalaksi, kun soittimia on kuitenkin rajallinen määrä. Sitten voi jäädä harmittamaan, kun ei päässytkään just omaan lempparibiisiin osalliseksi. Kappaleita on kuitenkin paljon, että harvemmin siitä ihan huono maku jää suuhun. Sitten tietenkin se stressin määrä. Jos aikoo soittaa monessa eri kappaleessa niin onhan sitä muistettavaa paljon.


Kurssin musiikki on Soul and Funk -tyylinen. Voiko kurssi olla hauska, vaikkei musiikkigenre itselle iskisikään?

- Vaikka kurssi onkin Soul and Funk -tyylinen niin raja on kuitenkin aika häilyvä, että tosi monesta eri genrestä on myös biisejä. Riittää, että kappale sopii edes vähän tyyliin. Ja sitten, jos ei itse jostain kappaleesta tykkää niin ei juuri siihen tarvitse osallistua. Mutta vaikka genre ei olisikaan yleisesti ottaen just sulle ominainen, niin kyllä sieltä ihan varmasti silti jokaiselle jotakin löytyy.

Kannattaako mokia jännittää? Tuleeko mieleen mitään mokia?

- Kurssilla ja itse keikallakin on meno aina niin päällä, että ei niitä mokia edes huomaa ja suurin osa niistä tapahtuu muutenkin takahuoneen puolella. Virheistä ei anneta noottia, vaan keikkakin on harjoittelua. Tärkeintä on, että kaikilla on hauskaa. Itellä tulee mieleen yks moka, joka sattu ykkösvuonna. Kappaleen alun olisi pitänyt olla todella voimakas, mutta mikki ei ollut edes päällä. Toinen aika yleinen "moka" on nuottien pudottelu. Joskus on nuotteja hävinnytki, mutta sitten on vaan improvisoitu - ei tää oo niin vakavaa.


Millainen maku kurssista jäi? Millainen kokemuksena?

- Hyvä mahdollisuus harjoitella esiintymistä ja oppia tuntemaan uudenlaista musiikkia, artisteja ja tietenkin niitä kurssikavereita - musiikki yhdistää. Kauppayhtiö myös tarjoaa ilmaiset ruuat esiintyjille ennen esitystä, mikä on tosi jees :Dd


Kuvaile kurssia ytimekkäästi.

- Energinen, hyvä ilmapiiri, rento tunnelma.


Vapaata kommenttia kurssista.

- Mahtavia ihmisiä, mahtava fiilis - varsinkin esityksen jälkeen. Vaikka genre ei oo oma, niin raja on tosi häilyvä, esimerkiksi tänä vuonna soitettiin Maroon 5 - Harder to breathe. Kurssista saa tosi paljon irti eli jos vähääkään tykkää musiikista ja vaikka tuntuu, ettei oo tarpeeks kursseja, niin sinne vaan pitämään hauskaa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Penkkaritunnelmia 13.2.2020

Wanhat 14.2.2020

Rehtorin onnittelupuhe uusille ylioppilaille sekä ylioppilaan puhe